Modeontwerpster Eva Schalckens over onze naailessen

September 2010 – dat was het jaar waarin ik voor de eerste keer binnenkwam in het klaslokaal van Annemie Steveninck waar de naailessen werden gegeven.

Ik zat dat jaar ook in mijn laatste jaar van de driejarige opleiding modeontwerp bij Syntra in Antwerpen. De vorige twee jaren had ik mijn plan kunnen trekken met de creatieve opdrachten. Maar de opdracht dat jaar was een commerciële collectie ontwerpen en uitwerken bestaande uit 6 volledige silhouetten.

De ideeën, schetsen en patronen; daar kon ik zelf wel mee aan de slag, maar om die collectiestukken dan ook effectief op een professionele en mooie manier af te werken daar kon ik wel wat hulp en advies bij gebruiken.

Vooral ook omdat mijn inspiratiebron een handgeschilderde Marokkaanse tegel was met heel specifieke kleuren die je niet kant en klaar in de winkel kon vinden. Ik heb dan ook alle stoffen zelf geverfd tot in de gewenste kleuren.

Met de hulp van Annemie kwam uiteindelijk deze collectie tot stand – met bijhorende hoofddeksels en al – waar ik toch wel fier op ben.

Een goed jaar later ben ik dan als zelfstandige modeontwerpster begonnen. Mijn atelier is gelegen te Sinaai. Ik probeer op een zo duurzaam mogelijke manier te werken door geen 2 collecties per jaar te maken, maar een tijdloze collectie te ontwerpen die elk seizoen met een paar stukken wordt aangevuld.

Klanten kiezen een stuk uit de collectie. Samen kiezen we de kleur en de stof waarin het zal uitgewerkt worden. Dan maak ik het gewenste stuk op maat.

Ik heb bewust gekozen om niet te werken met een voorraad. Ik maak enkel wat er besteld wordt om geen onnodige overschotten te creëren. Van elk stuk uit de collectie heb ik 2 voorbeelden in een kleinere maat en een grotere en in 2 verschillende kleurencombinaties.  Zo kan de klant toch passen en zich een beter beeld vormen van het eindresultaat.

De stoffen die ik gebruik zijn overschotten van andere designers. Ze zijn van zeer goede kwaliteit en uiteraard enkel in beperkte oplage beschikbaar.

Zoals je misschien kan zien op de foto’s, maak ik het mezelf niet altijd gemakkelijk met mijn ontwerpen, maar samen met de hulp en vakkennis van Annemie komen we altijd tot een mooi en professioneel resultaat.

Zoals jullie al wel hadden kunnen raden ben ik dus blijven komen naar de naailessen hier. De sfeer tijdens de lessen dat eerste jaar hier in Zele was zo fijn en aangenaam en ik heb toen zo veel bijgeleerd dat ik besloot om mij terug in te schrijven. Ik krijg er de vrijheid om te werken aan mijn eigen ontwerpen en ik kan rekenen op vakkundig advies bij problemen.  Zo kom ik dus al 6 jaar hier naar Zele en toch leer ik elke keer nog bij. Er zijn altijd dingen die je nog niet geprobeerd hebt en samen met andere cursisten en de leerkracht brainstormen geeft toch elke keer weer een boost!

Dus kortom, bedankt  Annemie voor de steun en hulp en tot in september!

http://www.evaschalckens.be/ 

 

Wil jij net als Eva je eigen kleding ontwerpen? Klik dan hier voor ons uitgebreide aanbod modelessen!