lasser: basisopleiding

Een opleiding naar werk in de sector metaal en technologie: iets voor jou?

MetaalMatch biedt je een vacaturegerichte opleiding en begeleiding op maat: een afwisselend programma van 10 weken technische en algemene vorming & een vacaturegerichte stage van 6 weken in de metaalsector. Een opleidingscoach volgt het hele traject. 

Ben jij een werkzoekende uit de regio Waasland/Gent met interesse voor de metaal- en technologiesector?  Dan hebben we goed nieuws voor jou!  MetaalMatch komt volgend najaar terug naar Lokeren!

Het project is een initiatief van TOFAM (Sectorfonds Metaal PC 111), MLWB en VDAB.  Sinds 2008 zet MetaalMatch zijn expertise in om kwalitatieve opleidingstrajecten uit te werken voor de metaalsector.  De sector metaal en technologie is een boeiende, vooruitstrevende sector met veel toekomst.  Bedrijven uit deze sector zijn steeds op zoek naar gemotiveerde werkkrachten maar vinden niet altijd medewerkers met de juiste kennis, ervaring of opleiding.  Dankzij eerdere succesvolle begeleidings- en opleidingsprojecten van MetaalMatch in Oost-Vlaanderen vonden al heel wat mensen een vaste job in de sector.

Een opleiding of begeleiding op maat kan ook jou de kans geven aan het werk te gaan in één  van de bedrijven uit de metaal en technologiesector.  Je komt terecht in verspanende vormgeving, gieten, lassen, monteren, onderhoud, oppervlaktebehandeling, kunststofverwerking…

In deze opleiding krijg je een opleiding lassen. Je leert planlezen, basis metaal en je maakt kennis met de verschillende lasmethoden. Na deze kennismaking vervolmaak je in één lasmethode: elektrodelassen, TIG-lassen of MIG/MAG-lassen.

Na de opleiding volgt een stageperiode en is je kans op werk echt wel groot.

  • Tijdens de opleiding leer je zelfstandig montage- en laswerkzaamheden en herstelwerkzaamheden uit te voeren.
  • Deze opleiding bestaat uit zeer praktijkgerichte oefeningen met de nodige theoretische ondersteuning. Je wordt steeds individueel begeleid door de instructeur.
  • De opleiding richt zich tot beginners; technische voorkennis of ervaring is niet vereist. 

Deze opleiding is erkend door de VDAB en wordt georganiseerd voor wie werkloos is. Je dient wel te voldoen aan enkele voorwaarden.
Deze opleiding staat open voor iedereen die interesse heeft in het beroep en bereid is om na de opleiding in het aangeleerde beroep aan het werk te gaan.
.
Na een screening die de VDAB en TOFAM organiseert kan je geselecteerd worden voor deze opleiding. Wat kan MetaalMatch jou bieden?

Het opleidingsprogramma:

De opleiding is een wisselend programma van technische vorming en algemene vorming metaal, in een voltijdse dagopleiding, voor 12 cursisten. Aansluitend op de vorming volgt een opleiding op de werkvloer, vacaturegericht en op maat van de cursist.

De technische vorming bestaat uit 4 modules: basismodules lassen ( elektrode, halfautomaat en TIG) en een uitgebreide module lassen,  basistechnieken metaal en lastechnologie.  Dit pakket is samengesteld om je gericht voor te bereiden op de latere opleiding op de werkvloer.

De algemene vorming bevat belangrijke items voor je verdere tewerkstelling zoals planlezen,  VCA opleiding, sollicitatietraining, rechten en plichten, wiskunde ifv metaal, …

Om de aangeleerde theorie en praktijk effectief toe te passen zal je een  individuele opleiding op de werkvloer (stage) van 6 weken doorlopen in een bedrijf met een vacature. De stage geeft je de kans om jouw later beroep te leren kennen en ervaringen op de werkvloer op te doen.  Je  zal van dichtbij gecoacht worden door het bedrijf en ook vanuit MetaalMatch.

De opleidingscoach volgt nauwgezet het volledige opleidingstraject van 16 weken (10 weken opleiding en 6 weken stage).   Zij is ook de match naar de vacaturegerichte opleidingen op de werkvloer.  Zo word jij optimaal voorbereid op een tewerkstelling in de metaalsector.

Het uiteindelijke doel van het volledige opleidingstraject is jou als cursist effectief tewerk te stellen in de metaalsector door je te gidsen door de verschillende opleidingsmodules.

Praktisch:

De opleiding start 29 september 2016  in PCVO Scheldeland, Durmelaan 34 A te 9160 Lokeren.

De opleiding is kosteloos en je ontvangt verder je werkloosheidsuitkering.  Een tussenkomst in verplaatsingskosten en kinderopvang krijg je van VDAB,  inclusief arbeidsongevallenverzekering.

Een diploma of ervaring met techniek is geen voorwaarde, wel een troef.  Je hebt een goede kennis van het Nederlands en je bent fit. Je hebt een basiskennis van rekenen en ruimtelijk inzicht. Je hebt absoluut interesse om in de sector aan de slag te gaan.

Als je aan de voorwaarden voldoet,  kan je na het volbrengen van de opleiding een opleidingspremie ontvangen van TOFAM en na 6 en 12 maanden tewerkstelling in de sector een tewerkstellingspremie.

Interesse? Kom naar de infosessie op dinsdag 5/9/2017 om 9u of 13u bij VDAB Sint Niklaas, Baron d’ Hanisstraat 40-44.   Je komt er alles te weten over het project en de opleiding.

Heb je nog vragen? Voor informatie kan je terecht bij

Vé Noppe, opleidingscoach, 0475/672 604, metaalmatch@mlwb.be